Esteu aquí

Inici » La cefalea infantil

La cefalea infantil

La cefalea infantil

Divendres, 6 Juliol 2012
Cefalea infantil

La cefalea és un problema molt freqüent en la infància. La probabilitat de patir un episodi de mal de cap augmenta amb l’edat, arribant a ser de fins al 75% en els adolescents.

El cervell no fa mal perquè no té receptors del dolor. Fan mal les estructures del cap que l’envolten o estan a prop: els vasos sanguinis, els músculs del cap, la pell, les mucoses o les dents entre d’altres. El dolor apareix quan algun d’aquests teixits s’inflama.

En la infància la inflamació té una causa majoritàriament benigna, generalment relacionada amb processos febrils poc greus com refredats, otitis, sinusitis… Un cop es soluciona la causa, desapareix la cefalea. Per això es tracta d’una cefalea aguda.

Les cefalees que duren diversos dies seguits sense causa inflamatòria clara o les que es repeteixen de forma episòdica de tant en tant, generen un alt grau de preocupació. Sovint la seva intensitat les fa molt molestes, la qual cosa impedeix l’activitat diària normal del nen, augmentant encara més la preocupació dels pares. Aquestes són les cefalees cròniques i és convenient que siguin valorades per un neuropediatre per determinar la seva causa i descartar problemes greus.

Les causes més freqüents de la cefalea crònica són la migranya i la cefalea per estrès, la gravetat dependrà de la freqüència i intensitat dels episodis de cefalea, però no comporten malignitat.

La migranya en els nens té uns símptomes molt variables. En general es caracteritza per presentar-se de manera episòdica com un dolor intens, semblant al bategar del cor, en una o ambdues temples (costats del cap). Sol impedir l’activitat normal del nen, i poden molestar la llum i els sorolls o sentir-se cansat i marejat, amb ganes de vomitar. El repòs en penombra i prendre un analgèsic solen alleujar el dolor, especialment si es fa quan es noten els primers símptomes dolorosos.

La cefalea tensional o per estrès està relacionada amb el cansament o èpoques de nerviosisme com poden ser els exàmens. El dolor és opressiu, semblant a un pes al cap, i generalment no impedeix del tot l’activitat normal. No cedeix amb analgèsics encara que sí pot millorar amb el repòs. Fins que no desapareix la causa de l’estrès, no desapareixen els episodis de dolor.

En les persones amb migranya, és fàcil que l’estrès i la tensió desencadenin un episodi de dolor. És la cefalea mixta.

Molt més infreqüent i rara és la cefalea crònica causada per una lesió que augmenta de grandària causant dolor en prémer les estructures susceptibles i augmentar la tensió dins del crani. Quan una cefalea és contínua, no desapareix amb cap tractament, i no millora sinó que empitjora la seva intensitat amb els dies, és una cefalea crònica progressiva. S’ha d’estudiar prioritàriament per descartar malignitat, sobretot si s’acompanya de vòmits, inestabilitat, debilitat d’una part del cos, alteració de la visió, o altres símptomes que no milloren amb els dies.

Tipus de cefalea segons la seva intensitat i durada en el temps

Tipus de cefalea segons la seva intensitat i durada en el temps

Amb el que s’ha explicat fins ara, ens adonem que el diagnòstic de la cefalea és clínic, a través de la història i l’exploració del pacient.

Fotografia: FreeDigitalPhotos.net.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.