Esteu aquí

Inici » Diagnòstic precoç del Càncer de Pulmó

Diagnòstic precoç del Càncer de Pulmó

Diagnòstic precoç del Càncer de Pulmó

Divendres, 11 Novembre 2011

El Càncer de Pulmó és un dels més freqüents i amb més mortalitat degut a la prevalença de l’hàbit tabàquic entre la població en general. El creixement de les cèl·lules tumorals al pulmó és ràpid, i d’aquí la importància del diagnòstic en les primeres fases de la malaltia.

Si parlem dels factors de risc, tot i que la causa encara és desconeguda, el tabac és el principal factor en el 90% dels càncers de pulmó en homes i en el 79% en dones.

Sabem que algunes malalties pulmonars cròniques poden augmentar el risc i tampoc podem obviar l’historia familiar i l’edat del malalt.

Malauradament, en les fases inicials el Càncer de Pulmó quasi no presenta símptomes ja que el pulmó no té terminacions nervioses sensitives. Així doncs, el tumor creix sense donar dolor ni altres alteracions mentre no envaeixi el bronqui, la pleura o s’estengui a altres òrgans, però en la seva evolució pot aparèixer tos persistent o canvis en la tos en els malalts amb malaltia pulmonar crònica, ofec o falta d’aire (dispnea), sang a l’esput, dolor al pit, veu ronca, cansament i pèrdua de pes sense causa aparent.

El diagnòstic es basa en una correcta Història Clínica del malalt, que ens orientarà a demanar les proves complementàries: radiografia de tòrax, anàlisis de sang, marcadors tumorals, TAC i broncoscòpia.

En alguns casos haurem d’ampliar les proves si pensem que el tumor pot estar envaint altres òrgans (PET scan, gammagrafia òssia).

Un cop diagnosticat el tumor, un equip multi-disciplinari (cirurgià toràcic, oncòlegs, internista, pneumòlegs i fisioterapeutes) valorarem la millor opció de tractament i seguiment en cada cas.

S’estan fent estudis multi-cèntrics amb TAC de baixa radiació en els malalts de risc que poden ajudar a diagnosticar el càncer en les primeres fases de la malaltia.

El pronòstic i la supervivència augmenta si es fa el diagnòstic precoç en les fases inicials que permeten fer tractament quirúrgic amb extirpació d’un lòbul pulmonar o bé de tot el pulmó, si cal, que poden ser curatius; en altres casos es pot fer quimioteràpia, radioteràpia, tractament amb làser o col·locació de pròtesis endobronquials.

Actualment es realitzen estudis moleculars de les cèl·lules per a descobrir certes mutacions genètiques en el tumor que ens permetran administrar tractaments més específics.

No dubteu en consultar si esteu dintre del grup de malalts amb factors de risc o en cas d’aparèixer símptomes com els descrits.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.