Esteu aquí

Inici » La bronquitis en els nadons i els nens

La bronquitis en els nadons i els nens

La bronquitis en els nadons i els nens

Dimecres, 22 Abril 2015

La bronquitis és una inflamació dels bronquis, que són les principals vies aèries cap als pulmons, i cursa amb tos i expectoració.

La bronquitis pot ser de curta durada (aguda) o crònica si es perllonga en el temps, aquesta és excepcional en els nens. En Pediatria és freqüent la bronquitis recurrent, on es repeteixen episodis de bronquitis aguda coincidint amb infeccions virals. Aquest fet és freqüent durant l’època de lactant i primers anys d’escolarització, per anar disminuint o fins i tot desaparèixer a partir dels 3-5 anys d’edat.

Les bronquitis són provocades habitualment per virus que causen les infeccions de vies respiratòries altes i després es propaguen cap als pulmons.

En els nens que presenten bronquitis recurrent o de repetició solen existir uns factors predisposants: antecedents familiars de bronquitis asmàtica, dermatitis atòpica, rinitis, …; el clima humit, la contaminació ambiental, l’exposició al tabac “fumadors passius”; i l’escolarització precoç.

Com totes les infeccions víriques, la transmissió és per via aèria, en tossir, parlar o esternudar.

La tos és el principal símptoma. Normalment el nen comença amb un refredat de vies altes, i que avança progressivament a tràquea i bronquis. La tos sol ser seca a l’inici, principalment si hi ha sibilants o “xiulets”, per passar a ser tova posteriorment, per la secreció de mucositat pels bronquis, amb expectoració. Si el component espàstic és molt important pot haver dificultat respiratòria.

La persistència de febre alta, més de 3-4 dies ens farà pensar en una possible sobreinfecció respiratòria o pneumònia.

El diagnòstic és clínic (símptomes i exploració). La radiografia de tòrax sol està justificada quan volem descartar complicacions pulmonars com una pneumònia.

Tractament:

  1. Broncodilatadors.
  2. Només estaran indicats antibiòtics si hi ha una sobreinfecció respiratòria.

És convenient així mateix:

  1. Repòs a casa sense anar a l’escola.
  2. Antitèrmics si té febre, encara que les Bronquitis solen anar sense febre.
  3. Dieta tova, sense forçar al nen i una bona hidratació donant-li al nen líquids en petites quantitats però freqüents.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.