Esteu aquí

Inici » Roncar pot ser una malaltia

Roncar pot ser una malaltia

Roncar pot ser una malaltia

La síndrome d’apnea obstructiva del son

Dimecres, 18 Abril 2012
Apnea obstructiva del son

Roncar per si sol no és una malaltia, però si s’acompanya d’apnees o interrupcions de la respiració d’una durada de més de 10 segons, pot tenir conseqüències greus per a la salut.

La síndrome de l’apnea obstructiva del son és una patologia respiratòria que fa que la persona que la pateix no descansi durant les seves hores de son. Es caracteritza per la repetició d’episodis d’apnea en número superior a cinc per cada hora de son.

Causes

Lesions de la via aèria superior com la hipertròfia de les amígdales o de l’úvula (campaneta) o la presència d’un paladar flàccid.

També pot aparèixer acompanyant a altres malalties com l’obesitat o l’hipotiroïdisme i factors com el consum d’alcohol o la ingesta de sedants.

Afecta a un 2-4% de la població adulta. És més freqüent en homes de mitjana edat i, en el 60% dels casos, els malalts tenen problemes de sobrepès.

Símptomes

Les persones amb apnea obstructiva del son tenen somnolència diürna, fatiga crònica i alteracions respiratòries i cardiovasculars. S’adormen en moltes situacions com reunions de feina, llegint i mentre condueixen.

Diagnòstic

Habitualment és la parella del malalt la que ens explica les parades respiratòries i els roncs ja que el malalt no és conscient de la importància del problema.

El metge especialista valorarà la història clínica i farà una exploració exhaustiva per a descartar problemes anatòmics com els que hem descrit abans. També farà una espirometria, que permet detectar problemes obstructius de la via aèria superior.

El diagnòstic definitiu el farem amb una polisomnografia o estudi de son, que ens indicarà el grau de severitat per a indicar el millor tractament.

Tractament

Sempre indicarem canvis en l’estil de vida, com controlar el pes, no consumir alcohol i canviar la postura mentre dormim.

Des de fa quasi 30 anys, el tractament indicat és el CPAP, un generador de pressió contínua a la via aèria durant la nit, que es transmet a través d’una mascareta, impedint que aquesta es col·lapsi. L’efecte és ràpid i desapareixen els roncs i la somnolència durant el dia. Alguns malalts toleren més bé un altre tipus d’aparells anomenats Bi-Pap que creen dos nivells de pressió en cada respiració.

La cirurgia esta recomanada quan hi ha lesions com pòlips, hipertròfia de les amígdales o alteracions estructurals en la faringe, o bé quan la mascareta no és ben tolerada per l’existència d’algun problema a la via superior.

Altres dades

La síndrome d’apnea obstructiva del son pot donar complicacions a les persones que la pateixen. La hipertensió arterial esta present en el 50% dels pacients i és freqüent l’aparició d’arrítmies durant el son. També augmenta el risc de patir accidents cardiovasculars i cerebrovasculars, com l’ictus o l’infart de miocardi. La somnolència diürna augmenta el risc de patir accidents de trànsit o laborals. També és freqüent la impotència i la disminució de la libido.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.