Esteu aquí

Inici » Ansietat per menjar? On comença tot?

Ansietat per menjar? On comença tot?

Ansietat per menjar? On comença tot?

Divendres, 12 Agost 2016

L’ansietat per menjar està en l’arrel de molts problemes de salut. Quan ens vam passar amb els aliments refinats, estem creant desequilibris nutricionals que creen un caos emocional.

Són certs aliments veritablement addictius?

Pots sentir que alguns aliments tenen qualitats addictives. Per exemple, quan menges alguna cosa com la xocolata, el teu cos allibera petites quantitats d’hormones que eleven l’ànim i la satisfacció. Això pot reforçar una preferència per menjars que s’associen directament amb sentiments concrets. El plaer de menjar també et permet que, de forma passatgera, puguis escapar de certs sentiments negatius.

El menjar emocionalment és un hàbit adquirit. Si estàs enfadat, trist, feliç, avorrit o tens ansietat, el menjar et pot reconfortar i donar-te plaer de forma temporal. Així és com has entrenat al teu cervell perquè se senti recompensat i tranquil. Si ets com la majoria de persones que mengen per reconfortar, el més probable és que recorris a aliments refinats dolços i greixosos, un bufet ideal per als llevats menys amigables (com la candidatura) i els bacteris que habiten el teu sistema digestiu.

Química del cervell

Segons Carl C. Pfeiffer, MD, una gran part del nostre benestar mental és una química cerebral equilibrada. L’expressió “Menja més aliments que creixen en plantes, i menys aliments que es fabriquen en plantes” és molt encertada. Els aliments refinats no tenen centenars de nutrients necessaris perquè el nostre cervell funcioni correctament.

Com evitar el cercle viciós?

1. Cal començar a distingir entre fam física de veritat i una necessitat de reconfortar. Una manera de fer això és mantenir un registre de la freqüència amb què menges. Si has fet un àpat gran fa tan sols unes hores i el teu estómac no està fent soroll, el més probable és que no tinguis gana. Dóna’t uns minuts perquè es passi el capritx. Això també vol dir que has de conèixer les teves desencadenants. Utilitza un diari per apuntar el que menges, la quantitat, quan ho fas, com et sents abans, durant i després de dinar, a més de la fam que tens. A mesura que passa el temps, coneixeràs millor el teu patró alimentari, la qual cosa t’ajudarà a evitar aquests desencadenants. Si et sents trist i famolenc, pren una snack ric en proteïnes, que pot incloure un grapat de fruits secs i uns nabius vermells deshidratats per endolcir una mica. Menjar snacks saludables com aquest t’ajudarà a evitar les males decisions quan vas a fer la compra.

2. No siguis tímid amb el que estàs fent. Intenta que un amic o amiga s’animi a fer això amb tu, o demana’ls als membres de la teva família que evitin tenir aliments no saludables a casa, per donar suport als esforços que estàs fent per la teva salut. Quan l’estrès t’empeny cap a la nevera, crida a un amic perquè t’ajudi a sintonitzar-te amb el que necessites de veritat.

3. Un cop per setmana, organitza una cita per cuinar amb un amic, familiar o amb tu mateix.

La manera més ràpida de descarrilar és permetre’t tenir fam durant un llarg període de temps. En el moment en què el teu cervell estigui famolenc, començaràs a tenir desitjos de sucre (un arranjament ràpid). Li demana al teu cos que mengi alguna cosa per augmentar el sucre en sang. Quan això passi, assegura’t de tenir opcions saludables a mà. Si sents la necessitat de menjar entre àpats, tria fruita fresca, verdures amb alguna crema de fruits secs o dip saludable, o una barreta de fruits secs i llavors. A més, recorda que tots els àpats s’haurien de compondre de proteïnes, greixos i carbohidrats sense refinar, per assegurar que mantens l’equilibri en la teva química corporal. Si no estàs consumint suficients calories per les teves necessitats energètiques, és més fàcil que sucumbeixis a la fam emocional. Procura menjar a hores regulars, i evita saltar l’esmorzar.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.