Esteu aquí

Inici » Què són els àcars?

Què són els àcars?

Què són els àcars?

Dilluns, 27 Agost 2012
Àcars

Els àcars de la pols són organismes microscòpics que s’alimenten de restes de la pell humana i que es troben a l’interior dels habitatges. No piquen ni transmeten malalties i únicament són perillosos per a aquelles persones que desenvolupen al·lèrgia. En aquests casos, l’individu presenta una hipersensibilitat tant a l’animal com als seus residus, especialment els seus excrements.

Els àcars viuen sobretot en matalassos, mantes, catifes, tapisseries de mobles o cotxes, roba… i proliferen quan la humitat ambiental és elevada (70-80%) i la temperatura es manté al voltant de 25ºC. Pràcticament no sobreviuen en ambients secs ni per sobre dels 800 m. Per tant, les èpoques de l’any en què predominen són primavera i tardor, encara que durant la resta de l’any poden seguir ocasionant molèsties. Tenir al·lèrgia als àcars de la pols no és un signe de mala higiene - tot i que la brutícia empitjoraria el problema. Eliminar els àcars és difícil o pràcticament impossible, però un “programa anti-pols” pot disminuir la seva quantitat.

Què es pot fer per millorar els símptomes al·lèrgics causats pels àcars?

Procureu concentrar-vos al dormitori. És la part de la casa on s’hi passa més temps i que més àcars conté.
No fumeu mai a l’habitació.
• No instal·leu humidificadors.
• Enfundeu el matalàs.
• Eviteu especialment catifes, moquetes, peluixos, etc. amb pèl.
• Eviteu plomes (nòrdics, tapisseries …).
• Setembre-desembre i març-maig, canvieu els llençols 2 o 3 cops / setmana.
Ventileu 20 minuts cada dia de l’any.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.