Esteu aquí

Inici » Les varius

Les varius

Les varius

Factors de risc i complicacions. Tractament mèdic i quirúrgic
Dimecres, 6 Març 2013 - 19:30
Les varius

Aquest acte forma part del programa de Jornades de Divulgació Mèdica del Centre Mèdic Rambla Nova.

Les venes varicoses són venes del sistema venós superficial que s’han dilatat i s’han tornat tortuoses. El 15% de la població té varius, i una tercera part d’aquests pateix molèsties importants (pesadesa, picor, inflor, rampes i incomoditat, especialment quan estan drets o asseguts, sense moure les cames). Són més freqüents en les dones i també hi ha un component genètic o familiar important. L’obesitat, l’embaràs, el tipus d’activitat física, la constitució física i algunes situacions hormonals també són factors que afecten a la predisposició a patir varius.

El diagnòstic de les varius es basa en l’exploració clínica i en una sèrie d’exploracions complementàries. L’exploració que ofereix més rendibilitat diagnòstica és l’ecografia Doppler, que ens dona informació tant de la distribució de les varius com dels seus punts d’origen.

Com que la seva evolució natural és créixer, per l’obstrucció progressiva de les venes, el risc de què apareguin complicacions també augmenta amb el temps. Aquestes complicacions poden ser l’aparició de pigmentacions, fibrosis, aprimament progressiu i fins i tot ulceració de la cama. La tromboflevitis superficial (inflamació de la vena) també pot acabar afectant les venes més profundes, i podria desembocar en una embòlia pulmonar. Per tant, encara que no sigui crític, sempre recomanem que s’intentin eliminar preventivament el més aviat possible.

Les venes varicoses es distingeixen d’altres malformacions vasculars més lleus, com les venes reticulars (venes blaves) i les telangièctasis (aranyes vasculars) pel seu diàmetre, localització i profunditat. Aquestes malformacions menors generalment només suposen un problema estètic i generalment es tracten amb escleroteràpia, que consisteix en la injecció d’un líquid que les asseca, de forma que el cos les va eliminant en les posteriors setmanes.

Altres tractaments no quirúrgics de les varius inclouen les mitges elàstiques, l’elevació de cames, la hidratació i l’exercici, a més de tractaments mèdics amb venotònics.

El tractament quirúrgic tradicional ha estat l’extirpació total de les venes safenes i totes les seves branques (les venes principals del sistema venós superficial). L’ecografia Doppler ha permès que avui dia es puguin tractar les varius d’una manera més selectiva, menys agressiva i molt més còmoda per al pacient, generalment de forma ambulatòria.

Programa

Presentació de la Jornada
Dra. Teresa Maria Argemí Coletas
Coordinadora mèdica
Centre Mèdic Rambla Nova

Factors de risc. Diagnòstic. Complicacions
Dr. Joan Segura Ollé
Especialista en Angiologia i Cirurgia Vascular, Unitat de Flebologia

Tractament mèdic i quirúrgic
Dra. Carme Berga Fauria
Especialista en Angiologia i Cirurgia Vascular, Unitat de Flebologia

Torn de preguntes

Moderació i clausura de la Jornada
Dra. Teresa Maria Argemí Coletas

Lloc i inscripcions

Les jornades tindran lloc a la sala d’actes de la
CAMBRA OFICIAL DE COMERÇ, INDÚSTRIA I NAVEGACIÓ DE TARRAGONA
Av. Pau Casals, 17, Tarragona

La jornada té una durada prevista de 60-90 minuts. Acte gratuït amb places limitades. Es requereix confirmar l’assistència trucant al 977 25 00 00, o bé omplenant el següent formulari.

Activitats

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Segueix-nos

twitter.com .facebook.com .linkedin.com .youtube.com .flickr.com .issuu.com .RSS

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.