Esteu aquí

Inici » L’obesitat infantil

L’obesitat infantil

L’obesitat infantil

La importància de l’alimentació en l’etapa de creixement
Dimecres, 4 Desembre 2013 - 19:30

Aquest acte forma part del programa de Jornades de Divulgació Mèdica del Centre Mèdic Rambla Nova. Fent clic aqui podeu veure el fulletó informatiu.

Un 26% dels nens tenen sobrepès o estan obesos, segons les darreres dades publicades(1). Això representa que més d’un de cada 4 nens es troba amb obesitat o sobrepès.

L’obesitat es relaciona amb un conjunt de malalties típiques de l’adult que ja hem començat a veure en els nens. Problemes com la resistència a la insulina o la tendència a la diabetis, la hipertensió arterial o l’excés de colesterol no són ja només problemes de l’adult.

A més, hi ha manifestacions més subtils del nen amb sobrepès que es poden manifestar, com un baix rendiment escolar o problemes amb els companys. La frase “els nens són molt cruels” no és certa, encara que de vegades actuen de manera cruel sense adonar-se del mal que poden causar.

A més, els nens amb sobrepès tenen un rendiment més baix en l’esport i es lesionen amb més facilitat, fet que els discrimina també de les pràctiques esportives que serien tan beneficioses per a ells.

Com a pares, podem fer alguna cosa?

El pitjor que es pot fer és no fer res o culpabilitzar el propi nen, ja que li farem sentir pitjor i, en moltes ocasions, es posarà a la defensiva i el problema es farà més gran.

Què hauríem de fer?

En l’obesitat, la majoria de teràpies solen fracassar perquè acostumem a pensar que ho fem bé i que la culpa la té un altre (els avis, l’escola, els altres nens o el propi nen, el seu metabolisme, etc.). En altres ocasions, sabem que no ho estem fent del tot bé, però no sabem com començar a canviar ni com gestionar el canvi dels nostres fills.

Descobrir quines són aquestes coses que podem canviar i reconduir és la base de la teràpia OBEMAT(2) que es fonamenta en un coaching motivacional basat en objectius i que ha demostrat obtenir els millors resultats respecte a la majoria d’estudis internacionals publicats.

Programa
Introducció
Dr. Fernando Vizcarro Bosch
President del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona

L’obesitat infantil al segle XXII
La magnitud del problema. Afectació a l’esperança de vida
Dr. Albert Feliu Rovira
Especialista en Endocrinologia Pediàtrica

Les claus per a la prevenció i tractament
Més enllà de “Menjar més fruita i verdura i fer més exercici”
Dra. Fàtima Sabench Pereferrer
Experta en Nutrició Pediàtrica

Torn de preguntes

Moderació i clausura de la Jornada
Dra. Teresa Maria Argemí Coletas
Coordinadora mèdica de Centre Mèdic Rambla Nova

Lloc i inscripcions

Les jornades tindran lloc a la sala d’actes de la
CAMBRA OFICIAL DE COMERÇ, INDÚSTRIA I NAVEGACIÓ DE TARRAGONA
Av. Pau Casals, 17, Tarragona

La jornada té una durada prevista de 60-90 minuts. Acte gratuït amb places limitades. Es requereix confirmar l’assistència trucant al 977 25 00 00, o bé omplenant el següent formulari.

[1] N. Pérez-Farinós, A. M. López-Sobaler, M. A. Dal Re, C. Villar, E. Labrado, T. Robledo i R. M. Ortega, “L’Estudi ALADINO: un estudi nacional de la prevalença del sobrepès i l’obesitat en els nens espanyols al 2011”, BioMed Research International, vol. 2013, sep. 2013.
[2] A. Feliu Rovira, N. París Miró, M. Zaragoza-Jordana, N. Ferré Pallàs, M. Chiné Segura, F. Sabench Pereferrer i J. Escribano Subias, “Eficàcia clínica i metabòlica d’una nova teràpia motivacional (OBEMAT) per al tractament de l’obesitat en l’adolescència”. Anales de Pediatría, vol. 78, no. 3, Mar. 2013.

Activitats

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Segueix-nos

twitter.com .facebook.com .linkedin.com .youtube.com .flickr.com .issuu.com .RSS

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.