Esteu aquí

Inici » L’Alzheimer i altres demències

L’Alzheimer i altres demències

L’Alzheimer i altres demències

La malaltia del segle XXI
Dimecres, 6 Novembre 2013 - 19:30

Aquest acte forma part del programa de Jornades de Divulgació Mèdica del Centre Mèdic Rambla Nova. Fent clic aqui podeu veure el fulletó informatiu.

La malaltia d’Alzheimer és el tipus més freqüent de demència. En general, és lentament progressiva i irreversible i sol començar després dels 65 anys, tot i que hi ha casos d’aparició més precoç. Es tracta d’un tipus de lesió cerebral orgànica que origina canvis de conducta i de personalitat amb una pèrdua progressiva de memòria, habilitats, llenguatge i facultats, fins arribar a una darrera fase d’incapacitat absoluta per a totes les activitats de la vida diària, per molt elementals que aquestes siguin.

Malgrat que la causa d’aquesta malaltia és molt diversa, hi ha molts símptomes que són comuns. Els primers a manifestar-se es solen confondre amb simples efectes de l’edat o de l’estrès. En aquestes primeres etapes, el símptoma més comú que es detecta és la pèrdua de memòria, especialment l’oblit de fets recents. Quan un metge n’és informat i es sospita d’Alzheimer, el diagnòstic generalment es confirma amb una avaluació del comportament del pacient i amb tests cognitius. Sovint també es fa un escàner cerebral.

A mesura que la malaltia avança, apareixen símptomes com la confusió, la irritabilitat i l’agressivitat, canvis d’humor, pèrdua de memòria a llarg termini i de sensibilitat. Gradualment, també es perden les funcions corporals, fet que acostuma a degenerar fins la pròpia mort del pacient. El pronòstic individual és difícil d’assegurar, ja que l’Alzheimer es desenvolupa al llarg d’un període de durada molt variable, abans d’esdevenir del tot evident. Per això és possible que progressi sense diagnòstic durant uns quants anys. Un cop diagnosticat, la supervivència mitjana és d’uns set anys. Pocs individus (menys del 3%) sobreviuen més de 14 anys al diagnòstic.

Els tractaments que s’apliquen actualment són merament simptomàtics. Encara no hi ha un tractament que aconsegueixi retardar o, encara menys, aturar la malaltia.

Com que es tracta d’una malaltia incurable i degenerativa, és essencial saber portar els pacients. És important treballar amb equips multidisciplinaris (metges, neuropsicòlegs i cuidadors) per donar la màxima qualitat de vida al pacient. Per tant, el rol de cuidador és preferiblement adoptat pel cònjuge o un parent proper, ja que les característiques de la malaltia fan que recaigui una gran càrrega sobre el portador d’aquest rol; amb el progrés de la malaltia s’incrementa la pressió, i acaba implicant la vida del cuidador en l’àmbit social, psicològic, físic i econòmic. En aquest sentit, i per totes les implicacions en els serveis socials i sanitaris, aquesta patologia és una de les més costoses per a la societat dels països desenvolupats.

Programa
Introducció
Jaume Solé Martí
President de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Tarragona

La clínica, el diagnòstic i el tractament
Dr. Xavier Ustrell Roig
Especialista en Neurologia

Tests cognitius
Maria Pino Roca
Especialista en Neuropsicologia

Torn de preguntes

Moderació i clausura de la Jornada
Dra. Teresa Maria Argemí Coletas
Coordinadora mèdica de Centre Mèdic Rambla Nova

Lloc i inscripcions

Les jornades tindran lloc a la sala d’actes de la
CAMBRA OFICIAL DE COMERÇ, INDÚSTRIA I NAVEGACIÓ DE TARRAGONA
Av. Pau Casals, 17, Tarragona

La jornada té una durada prevista de 60-90 minuts. Acte gratuït amb places limitades. Es requereix confirmar l’assistència trucant al 977 25 00 00, o bé omplenant el següent formulari.

Activitats

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Segueix-nos

twitter.com .facebook.com .linkedin.com .youtube.com .flickr.com .issuu.com .RSS

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.