Esteu aquí

Inici » Les al·lèrgies i les malalties infeccioses

Les al·lèrgies i les malalties infeccioses

Les al·lèrgies i les malalties infeccioses

Diagnòstic i tractament. Infeccions i viatges
Dimecres, 10 Abril 2013 - 19:30

Aquest acte forma part del programa de Jornades de Divulgació Mèdica del Centre Mèdic Rambla Nova.

L’al·lèrgia és una hipersensibilitat a una substància particular que es pot inhalar, ingerir o tocar i que produeix uns símptomes característics. Les al·lèrgies a Espanya augmenten cada any un 2%. Es calcula que al nostre país hi ha prop de 10 milions de persones que pateixen algun tipus d’al·lèrgia.

Els símptomes més habituals de l’al·lèrgia són la conjuntivitis, la rinitis, la urticària, la dermatitis i l’asma bronquial. Aquests símptomes varien en la forma i en la intensitat depenent de cada pacient.

El tractament pot ser variat, depenent de cada cas: anti-histamínics, corticoides, vacunes… Tot i que de vegades és difícil, la prevenció més òbvia és evitar la substància a la que sou al·lèrgics, si la coneixeu.

Pot una al·lèrgia donar lloc a una infecció?

Les reaccions al·lèrgiques es caracteritzen per una inflamació crònica que afavoreix les infeccions de la pell i de l’arbre respiratori. La irritació, inflamació i les lesions de les membranes mucoses que recobreixen el nas i els pulmons proporcionen un terreny fèrtil per als gèrmens. Les al·lèrgies a la pols, pòl·len i fongs són una causa freqüent de lesions a les membranes mucoses que poden augmentar la predisposició a les infeccions.

En sentit contrari, els paràsits i altres agents infecciosos poden estimular la producció d’Immunoglobulina E (Ig E) i donar lloc a reaccions al·lèrgiques.

Es pot confondre una al·lèrgia amb una malaltia infecciosa?

Molta gent confon l’al·lèrgia nasal (rinitis al·lèrgica) que causa picor, moc i congestió i que dura unes setmanes, amb un refredat o infecció dels sins nasals. Un cop descartada la possibilitat de la al·lèrgia, hem de pensar en les infeccions i en la possibilitat d’una deficiència del sistema immunitari.

Quan estem de viatge, la confusió entre al·lèrgia i infecció es fa més evident, perquè ens exposem a al·lèrgens o agents patògens desconeguts, i les reaccions del nostre organisme poden ser semblants en uns i altres. La Unitat de Malalties Infeccioses és la que es fa càrrec de la prevenció i diagnòstic de les afeccions adquirides quan estem de viatge, tant si sou d’aquí i sortiu a fora com si sou estrangers i visiteu el nostre territori.

Programa

Presentació de la jornada
Dra. Teresa Maria Argemí Coletas
Coordinadora mèdica
Centre Mèdic Rambla Nova

Tipus d’al·lèrgies. Diagnòstic i tractament
Dr. Rafael Llátser Oliva
Especialista en Al·lergologia

Malalties infeccioses. Com diferenciar una infecció d’una al·lèrgia. Viatges
Dra. Mireia Saballs Nadal
Especialista en Medicina Interna
Unitat de Malalties Infeccioses

Torn de preguntes

Moderació i clausura de la Jornada
Dra. Teresa Maria Argemí Coletas

Lloc i inscripcions

Les jornades tindran lloc a la sala d’actes de la
CAMBRA OFICIAL DE COMERÇ, INDÚSTRIA I NAVEGACIÓ DE TARRAGONA
Av. Pau Casals, 17, Tarragona

La jornada té una durada prevista de 60-90 minuts. Acte gratuït amb places limitades. Es requereix confirmar l’assistència trucant al 977 25 00 00, o bé omplenant el següent formulari.

Activitats

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Segueix-nos

twitter.com .facebook.com .linkedin.com .youtube.com .flickr.com .issuu.com .RSS

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.